Web Usability. Använd sekunderna på bästa sätt!

28 Apr
go´læsning

Image by Fabulas fafla via Flickr

Folk tillbringar lite tid på din webbsida. Väldigt lite. Det visar studier i Web Usability (användbarhet på nätet). Oftast har du bara sekunder på dig att framföra ditt budskap. Använder du den tiden på bästa sätt?
Steven Krug är specialist på användbarhet på nätet och författare till: Don̕ t make me think. A common sense approach to Web Usability.”. I sin bok berättar han följande om hur vi beter oss på nätet:

Ett. Vi skumläser
Två. Vi gör snabba val
Tre. Vi sätter oss inte in i hur webbplatsen fungerar

Fakta: På nätet skummar vi – ingen lusläser
Tro inte att din webbsida kommer att läsas i sin helhet. På nätet är vi mästare på att skumläsa. Det här är ingen bok eller broschyr. Om texten är väldigt lång och riktigt intressant kan man möjligtvis tänka sig att printa ut den på papper. Att läsa på skärmen är jobbigt.

Jacob Nielsen är en annan förgrundsfigur när det gäller användbarhet på nätet. På hans hemsida www.useit.com finner du massor av matnyttig information. Bli inte förvånad över den enkla designen.

Lösning: Designa din sida så den är lätt att skumläsa. Skriv korta texter. Säg det viktigaste först. Dela upp informationen i stycken och använd mellanrubriker. Krångla inte till layouten. Skippa allt onödigt snicksnack.

Fakta: Vi gör snabba val
Vilken länk skall jag klicka på? Vad ska jag läsa nu? Webb-besökare tar en snabb titt, scannar igenom delar av texten och klickar på första bästa länk som verkar hyfsat intressant.

Lösning: Gör din hemsida lätt att förstå. Markera länkar tydligt. Gör det lätt för besökaren att göra ”rätt” val. Använd enkel, sparsmakad layout.

Fakta: Ingen tar sig tid att sätta sig in i hur din sajt fungerar
Det skall gå fort, fort, fort. Studier visar att vi inte tar oss tid att sätta oss in i krångliga sidor.

Lösning: ”Don̕ t make me think”(tvinga mig inte att tänka) är namnet på Steven Krugs lättläsa bok om Web Usability. Detta är också lösningen. Gör din sajt så enkel att dina besökare inte behöver tänka. Gör det lätt att hitta.

Lämna en kommentar